Noël Slangen Basisinkomenstijder

“Het basisinkomen sluit perfect aan bij nieuwe technologieën en de deeleconomie.”

Geboortejaar: 1965, Hasselt, België

Professionele bezigheid: Ondernemer, opiniemaker, columnist

Extra info: Hij was de bekendste communicatieadviseur van ons land. Hij heeft een kwarteeuw ervaring in crisiscommunicatie en opiniemanagement. Bekendheid verwierf hij vooral met politieke communicatie, iets wat hij enkel als hobby deed. Als eerste Belgische spindoctor werkte hij maar liefst voor zes premiers van verschillende politieke strekkingen, waaronder Guy Verhofstadt en Jean-Luc Dehaene. Tegenwoordig is hij ondernemer, columnist en ceo van Musebooks.world.

Twee nadelen die vaak aan bod komen bij een basisinkomen zijn: het kost te veel geld en niemand zal nog willen werken. Wat denk jij hierover?
Ik vind het bizar dat de tegenstanders van het basisinkomen bestaan uit een front van enerzijds de verdedigers van de uitkeringseconomie en anderzijds de grootste tegenstanders van de uitkeringseconomie, zij die principieel tegen het krijgen van geld zijn zonder er iets voor te doen. Zij vormen samen één blok tegen het basisinkomen. Als je het basisinkomen bekijkt als een soort belastingvrijstelling die je cash uitbetaald krijgt, dan zijn de tegenstanders er niet tegen. Het gaat dus heel vaak om de symboliek of de uitleg die je eraan kunt geven.

Lees het volledige interview met Noël Slangen in het boek

Noël Slangen voerde op 27-03-2017 een sterk debat voor het basisinkomen in Terzake. U kan het hier herbekijken.