Documentaire

Een must-see voor iedereen – voor of tegen – het toch wel revolutionaire idee van een basisinkomen voor iedereen. 

 

Wat als iedereen een onvoorwaardelijk basisinkomen zou krijgen? Zouden mensen dan nog werken? Of is de vrees dat we allen liever lui voor tv liggen terecht? En zou de staat dit allemaal wel kunnen betalen? Wat zijn de gevolgen vanuit economisch, politiek en ethisch standpunt. Tot voor kort volledig onbespreekbare vragen, maar vandaag de dag meer aanwezig dan ooit.

Free Lunch Society onderzoekt de mogelijkheid van een basisinkomen voor iedereen, zonder dat we de maatschappij daar ook maar iets voor verschuldigd zijn. Er wordt naar de mogelijkheden en de gevolgen gekeken vanuit economisch, politiek en ethisch standpunt. In Finland gaan de eerste experimenten van start. Ook in België, Nederland en Zwitserland ligt de discussie op tafel. Is het uitdelen van geld een oplossing voor de teloorgang van de middenklasse? Kan een basisinkomen überhaupt wel werken? Of blijft het slechts een utopisch hersenspinsel?

Regisseur Christian Tod kiest voor de stijl van een roadmovie en reist de wereld rond op zoek naar opinies, mogelijkheden en reeds bestaande ervaringen in één van de meest besproken thema’s van deze tijd. Van de olievelden in Alaska, over de Canadese prairie naar de steppe in Namibië. Daarbij laat hij allerlei experten aan het woord, gaande van economische experts, tot mensen die dagelijks professioneel met deze thematiek bezig zijn. 

Klik hier voor de officiële pagina en de trailer.