"Een overheidsmodel waar geen gebrek is aan eenvoud wordt een overheid die aanmoedigt in plaats van controleert."

Geboren: 1984, Torhout
Professionele bezigheid: Startend ondernemer

 

 

Wat versta jij onder een basisinkomen? Hoe moet dit er volgens jou uitzien?
Een onvoorwaardelijk globaal uitbetaald bedrag dat hoger is dan de huidige armoedegrens.

Wat zijn de grootste voordelen van een basisinkomen?
Aanmoediging en creatie van ruimte voor het ontwikkelen van creativiteit. Vrij beslissen hoe elk individu wenst te leven. verdwijnen van de armoede. Een transparant en eenvoudig overheidsmodel. Oplossing voor een tijd waar er onvoldoende betalend werk zal zijn.

Wat zou er in België verbeteren dankzij een basisinkomen?
Een overheidsmodel waar geen gebrek is aan eenvoud wordt een overheid die aanmoedigt in plaats van controleert.

Wat zou er op persoonlijk vlak (voor jezelf, voor je familie) veranderen met een basisinkomen?
Het zou een gemoedsrust brengen bij mijn familie (partner en eerste kindje die in juni geboren wordt) gezien ikzelf mijn droom als ondernemer wens waar te maken. Een droom die me sterk motiveert maar die elke dag een gevecht is. Heden komt alles van het arbeidersloon van mijn partner. Zelf investeer ik elke verdiende euro onmiddellijk terug in mijn droom. Een financiële stress die hoe sterk de relatie ook is toch een blok vormt op de persoonlijke en familiale ontwikkeling.

Twee nadelen die vaak aan bod komen bij een basisinkomen zijn: het kost te veel geld en niemand zou nog willen werken. Wat denk jij hierover?
We zijn nog nooit zo rijk geweest waardoor het voor het eerst in de geschiedenis van de mensheid een model is die we kunnen betalen. Volgens mij is het argument van luiheid enkel toepasbaar op een klein % van de bevolking die heden al reeds een vorm van niet-transparant profitariaat ontvangt. Het basisinkomen zet net aan tot het aanmoedigen van creativiteit op welke schaalgrootte dan ook. Het is net die creativiteit die ons anders maakt van robots & robotisering.

Als je minister van basisinkomen zou zijn, hoe zou je het in de praktijk invoeren in België?
Kan dit wel onder één minister portefeuille vallen? Is dit niet iets dat gestuurd dient te worden als een orgaan die andere ministerposten (economie, welzijn, volksgezondheid ...) overkoepelt?

Wat zou je nog aan mensen willen meegeven die twijfelen over de invoering van het basisinkomen?
Rechten voor vrouwen was ook ooit een utopie. Het basisinkomen is een toekomstmodel dat investeert in de ontwikkeling van het individu en de mensheid.

Heb je nog andere toekomstdromen om een betere samenleving te verwezenlijken naast het basisinkomen?
Globale aanpak naar bescherming van het klimaat. Zelfs al hebben we wereldwijd een basisinkomen voor iedereen. Het grote menselijk leed zal een rechtstreeks gevolg zijn van het klimaat.