"Het basisinkomen kan een oplossing zijn als robots onze jobs innemen."

Geboortejaar: 1980 te Wilrijk, België

Professionele bezigheid: Professor dr. ir. robotica aan de VUB in Brussel. Specialisaties: Robotica, Robot, Revalidatie (exoskeleton, prothese), Zorg (sociale robots)

Extra info: Lees meer over hem op zijn persoonlijke website.

 

 

Wat versta jij onder een basisinkomen? Hoe moet dit er volgens jou uitzien?
Een onvoorwaardelijk inkomen dat je krijgt omdat je mens bent zodat de basisbehoeften afgedekt zijn om gezond en veilig te overleven.
 
Wat zijn de grootste voordelen van een basisinkomen?
Toelaten dat iedereen de kansen krijgt om mee te gaan in een snel veranderende maatschappij. Een stap om de introductie van de robots en verder automatisering van white en blue collar jobs aan te zien als een positieve evolutie waarin nieuwe opportuniteiten voor ondernemerschap zitten en aangaan maatschappelijke uitdagingen.
 
Wat zou er in België verbeteren dankzij een basisinkomen?
Het vereenvoudigen van de staat die meer ten dienste staat van de burgers ipv ze beperken in hun vrijheid.
 
Wat zou er op persoonlijk vlak (voor jezelf, voor je familie) veranderen met een basisinkomen?
Ik zou mijn huidige baan met zelfde plezier en gedrevenheid blijven verderzetten want ik heb het voordeel dat mijn huidige baan veel vrijheid toelaat en dat ik ondernemend steeds nieuwe uitdagingen kan aangaan. Met een basisinkomen laat het toe dat mijn gezin, familie en bredere omgeving gezonder en flexibeler hun leven en werk kunnen ontwikkelen.
 
Twee nadelen die vaak aan bod komen bij een basisinkomen zijn: het kost te veel geld en niemand zou nog willen werken. Wat denk jij hierover?
Ons systeem van vandaag is zo complex dat het veranderen veel terughoudendheid veroorzaakt. Anderzijds toont de dagdagelijkse realiteit ook aan dat dit systeem dus niet  meer werkt door het kluwen van wetten en diensten. Laat dan de mogelijkheid open om grondig onderzoek te doen hoe de overgang te organiseren.
In feite krijgen nu ook via complexe regels, met zware overhead, mensen een basisloon.  
 
Als je minister van basisinkomen zou zijn, hoe zou je het in de praktijk invoeren in België?
Ik zou een multidisciplinair team opzetten die met principes van open source gemeenschap de bevolking aanzet om plannen en draaiboek te maken voor de bouw en belangrijk verhuis naar het nieuwe model.
 
Wat zou je nog aan mensen willen meegeven die twijfelen over de invoering van het basisinkomen?
Onze maatschappij evolueert continue en gelukkig maar. Het basisinkomen is de volgende stap naar iets wat in de toekomst waarschijnlijk even evident wordt of zou moeten zijn als gelijkheid tussen man en vrouw, scheiding tussen kerk en staat etc.
 
Heb je nog andere toekomstdromen om een betere samenleving te verwezenlijken naast het basisinkomen?
Inclusieve robotagenda (waar basisinkomen een onderdeel van is) zodat we in synergie met robots en nieuwe technologische ontwikkelen kunnen leven om ons leven, werk en maatschappij te verbeteren.