"Als zelfstandig ondernemer en alleenstaande mama leef je toch voortdurend met dat stemmetje in het achterhoofd: wat als het volgende maand niet zo goed draait?"

Geboren: 1972, Dilbeek

Professionele bezigheid: Bedrijfsleider

 

 

Wat versta jij onder een basisinkomen? Hoe moet dit er volgens jou uitzien?
Een basisinkomen voor iedereen, op dezelfde voorwaarden, zorgt voor een gelijkheidsbeginsel en waardigheid voor iedereen.

Wat zijn de grootste voordelen van een basisinkomen?
Ik denk dat het voor veel mensen een pak druk van de schouders zou wegnemen om een basis te verzekeren in het leven. Bovendien zou het overheidsapparaat, dat veel te log en veel te groot is, gevoelig kleiner en wendbaarder worden. Ruimte voor creativiteit op ALLE niveau's.

Wat zou er in België verbeteren dankzij een basisinkomen?
Politiek getouwtrek zou verminderen, minder discussies over wie wat wel of niet mag krijgen, minder ingewikkelde regels mbt belastingsvrije sommen, belastingsverminderingen,....

Wat zou er op persoonlijk vlak (voor jezelf, voor je familie) veranderen met een basisinkomen?
Als zelfstandig startend ondernemer en alleenstaande mama van 3 tieners leef je toch voortdurend met dat kleine stemmetje in het achterhoofd: wat als het volgende maand niet zo goed draait? Bevrijd zijn van financiële druk gaat ruimte laten om ongedwongen en niet verkrampt met mijn zaak bezig te zijn, wat ongetwijfeld tot betere resultaten zal leiden.

Twee nadelen die vaak aan bod komen bij een basisinkomen zijn: het kost te veel geld en niemand zou nog willen werken. Wat denk jij hierover?
Een herziening van waar de overheid haar geld haalt zou een oplossing kunnen bieden. Volgens mij zijn er ook nog besparingen mogelijk op kosten die wat verdoken zitten: mama's die minder /even stoppen met werken met jonge kinderen ipv ze naar de crèche te sturen: beter voor mama én kind, ook qua gezondheid. Inderdaad, er zijn 'profiteurs', maar die zijn er vandaag ook, die het systeem uitbuiten en de gaatjes zoeken. Misschien zullen het er meer zijn, maar uiteindelijk wil de mens intrinsiek zich nuttig voelen. Dankzij het basisinkomen is er een grotere vrijheid om dat te gaan invullen.

Als je minister van basisinkomen zou zijn, hoe zou je het in de praktijk invoeren in België?
Zou er niet kunnen gestart worden met de pensioengerechtigden en de armen bijvoorbeeld? Het hele pensioenapparaat daarrond zou dan veel simpeler worden, die zouden dan ook meteen een basisinkomen krijgen.

Wat zou je nog aan mensen willen meegeven die twijfelen over de invoering van het basisinkomen?
Ga er eens rustig voor zitten en kijk er met een open blik naar, durf tabula rasa te maken van de huidige maatschappij en hoe die in elkaar steekt vandaag en ga naar het tekenbord met het idee dat iedereen van eenzelfde basis vertrekt... Zie de mogelijkheden!!

Heb je nog andere toekomstdromen om een betere samenleving te verwezenlijken naast het basisinkomen?
Ik denk aan een letterlijk universeel basisinkomen. Wat utopisch misschien maar de moeite van het bekijken waard. Alle opbrengsten uit natuurlijke bronnen die de aarde biedt (petroleum, gas, koper,...) zouden herverdeeld moeten worden onder alle wereldburgers: geen honger meer, nood voor oorlogvoeren zou beduidend verminderen,....