"Het basisinkomen is een stap dichter naar een samenleving waarin cijfers, geld en gewin niet langer de waarden bepalen."

Geboren: 1963, Turnhout
Professionele bezigheid: Pianoleerkracht
Extra info: Ik ben ervan overtuigd het basisinkomen de toekomst is. Ooit komt er een tijd waarin de mensen met medelijden terugkijken naar de onze: 'Toen moesten de mensen werken voor hun basisbehoeften. Deden ze het niet, dan kwamen ze in de problemen.' Historici zullen het dan misschien 'het tweede tijdperk van de slavernij' noemen. (In die tijd beschrijven ze geschiedenis niet meer met wereldkaarten, naties, oorlogen en macht, maar met samenlevingsvormen).

 

 

Wat versta jij onder een basisinkomen? Hoe moet dit er volgens jou uitzien?
Het basisinkomen is een som die een volwassen alleenstaande menswaardig onderdak, voeding en kledij verschaft. Hoeveel dat precies is, zal met trial and error moeten worden vastgelegd, en met antwoorden op vragen als 'moeten samenwonenden ook zoveel krijgen, in hoeverre wordt de huidige sociale zekerheid aangepast, moeten de prijzen voor deze dingen dan niet naar omlaag?', enzovoort.

Wat zijn de grootste voordelen van een basisinkomen?
Dat het normaal wordt dat de mensen zich afvragen en leren wat ze echt willen, waarom ze leven, wat hun eigen passie en plezier is, wat hen gelukkig maakt. Te veel mensen nu vinden dat 'moeten' normaal. Je moet naar school, je moet werken want je moet geld verdienen… er zijn zelfs mensen die feesten en op reis gaan al als een verplichting ervaren. 
Het zou toch heerlijk zijn telkens als iemand zeurt, te kunnen antwoorden: 'Hey, je moet niet, hé!' Tegelijk leren ze misschien ook dat een 'basis' echt niet zo veel is als dat ze nu denken 'nodig' te hebben.

Wat zou er in België verbeteren dankzij een basisinkomen?
Het besef dat, hoe goed onze sociale zekerheid ook al uitgebouwd werd in de twintigste eeuw, het verre van goed genoeg was.
Ik geloof ook dat creativiteit een boost zal krijgen. Veel mensen schipperen nu tussen moeten en willen. Ze zien dat er zoveel goeds te doen valt in de samenleving, hebben goesting, maar worden tegengehouden door financiële beslommeringen.

Wat zou er op persoonlijk vlak (voor jezelf, voor je familie) veranderen met een basisinkomen?
Ik zou overwegen om geen geld meer te vragen voor mijn diensten. Gedaan met facturen, prijsberekeningen, bankonkosten... Heb ik dan toch even extra geld nodig, doe ik tijdelijk een betaalde job. Dat zou dan beter mogelijk moeten zijn, zonder al te veel statutengedoe en papierwerk.

Twee nadelen die vaak aan bod komen bij een basisinkomen zijn: het kost te veel geld en niemand zou nog willen werken. Wat denk jij hierover?Specialisten beweren dat het wel betaalbaar is en ik wil hen graag geloven. Veel jobs zijn aangenaam en zingevend, dus die zullen zeker blijven bestaan. Andere arbeid die nodig is, maar minder aangenaam om te doen, zie ik als de huidige taken in bijvoorbeeld het huishouden: je doet het omdat het je voldoening geeft als het gedaan is, en om je zinnen te verzetten. Extra geld en deze voldoening zullen zeker genoeg mensen aanzetten om te werken.
En de echte nietsnutten? Och, laat ze gewoon gerust, zolang ze niemand kwaad doen heb je er zelf toch geen last van?

Als je minister van basisinkomen zou zijn, hoe zou je het in de praktijk invoeren in België?
Zoals de specialisten het hebben uitgewerkt. In kleine proefprojecten geloof ik niet direct. Als het toch in stappen moet, misschien beginnen met de pas afgestudeerden.

Wat zou je nog aan mensen willen meegeven die twijfelen over de invoering van het basisinkomen?
Dit initiatief, het Win For Life Boek, de boeken van Rutger Bregman en David Graeber over geld en bullshit jobs, en Utopia van Thomas More.

Heb je nog andere toekomstdromen om een betere samenleving te verwezenlijken naast het basisinkomen?
Het basisinkomen is een stap dichter naar een samenleving waarin cijfers, geld en gewin niet langer de waarden bepalen. In die samenleving krijgt de aarde misschien ook meer kansen om ecologisch tot rust te komen. Een basisinkomen op wereldschaal is uiteraard een stap dichter naar wereldvrede. 
Een toekomstdroom dichter bij huis: koning auto van zijn troon stoten.