Françcoise Chombar Win For Life Boek

Wie is Françoise Chombar ?

Zij is CEO van Melexis dat geavanceerde halfgeleiders voor de automobielindustrie ontwerpt, ontwikkelt, test en verkoopt. In 2016 won ze de Vlerick Award omdat zij haar bedrijf binnen de desbetreffende sector op duurzame wijze naar de top loodste. Het bedrijf telt wereldwijd ongeveer 1100 werknemers en heeft zijn hoofdkwartier in België.

Nele Lijnen zegt over haar: “Françoise Chombar werd doorheen de jaren een bondgenoot en vriendin. Mijn respect voor haar is oneindig. Ze is als top-onderneemster koel van hoofd en warm van hart. Een gids voor veel vrouwen. Zo ook voor mij. Helderheid en focus typeren haar. Ze is doortastend en zeer belezen. Ze zet haar schouders onder zorgvuldig gekozen thema’s en projecten. Haar voorzitterschap van het STEM-platform heeft ze weloverwogen aanvaard om er vervolgens een succesvol project van te maken. Haar engagement bij vzw Eight gaat verder dan woorden. Haar strijd voor het basisinkomen is integer, oprecht en ferm. Toen ik haar belde om mee te werken aan dit boek en een voorwoord te schrijven, twijfelde ze niet.

 

Haar Voorwoord voor dit boek

In 1945 lag Europa in puin. Onze ouders en grootouders hadden een droom: een vredevol, verenigd en welvarend Europa. Ze schoeiden een sociale zekerheid op een leest van nooit geziene solidariteit. De economische groei deed de rest. Gedurende bijna een halve eeuw groeiden productiviteit en inkomen hand in hand. Wij hier in Europa maakten deel uit van de geïndustrialiseerde wereld en van de slechts 15% van de wereldbevolking die het geluk van deze groei hebben gekend. Het was een tijd van inclusieve welvaart en vrede gebouwd op en door samenwerking van mensen en landen. Het nieuwe millennium was plotseling een andere wereld. Automatisering en informatisering deden de productiviteit verder stijgen, maar de loontrekkende profiteerde daar niet van. De crisis van 2008-2009 deed de rest. Vele jobs verdwenen en naarmate de economie weer aantrok, volgde de werkzaamheidsgraad niet dezelfde tred.